Lenin Dağı (7134m), Pamir'in 7.000m zirveleri arasında en popüler, kolay ulaşılan ve dolayısıyla en sık ziyaret edilen zirvelerden biri olarak kabul edilir. Ancak bu dağın zirvesini görmek istiyorsanız iyi bir planlama ve tırmanış programınızın olması gerekmektedir.
Lenin Peak için bir planlama yapacaksanız en az üç haftalık zaman ayırmalısınız. Daha kısa süreli yapılan programlar zirve yapma olasılığınızı düşürecektir. Aşağıda 2024 sezonu Lenin Peak Ekpedisyonu için hazırlamış olduğumuz programımızı inceleyebilirsiniz.
* 1.Gün Tanışma ve Son Hazırlıklar
Sizleri Oş havalimanında karşıladıktan sonra dinlenmeniz için konaklama yapacağınız otele kadar eşlik ediyoruz. Uçaktan iner inmez ana kamp'a yolculuk etmek hem yorucu olacağı gibi hem de sersemletici bir etkisi olacağından bunu tavsiye etmiyoruz. Alışveriş ve dinlenme günü.
* 2.Gün Ana Kamp Alanına Transfer
Sabah sizi otelinizden aldıktan sonra Lenin Peak ana kampına ulaşmak için yola çıkacağız yolculuk yaklaşık 5-6 saat sürecektir.
* 3.Gün Alkimatizasyon tırmanışı
İlk günün için en iyi tavsiyemiz Puteshestvennikov'a geçidine (4,200m) bir yürüyüş yapmak olacaktır. Eğer buradan zirve ile geri dönmek istiyorsanız birinci kural iyi aklimitize olmaktır.
* 4.Gün Aklimatizasyon tırmanışı
Bugün için ikinci aklimatizasyon tırmanışımızı Red Tope (4200 m) zirvesine yapıyoruz. Ana kamptan yaklaşık 5-6 saat sürecek bir tırmanış. Bu tırmanış ile ana kamptaki son aklimatizasyon tırmanışını da tamamlamış olacaksınız.
Kendinizi hazır hissederseniz sabah kamp 1 için yola çıkabilirsiniz.
Eğer kendinizi hazır hissetmiyorsanız bir gece daha ana kampta kalmanızı öneriyoruz.
* 5.Gün Kamp 1 'e Hareket (4400m)
Ana Kamp ’tan ayrıldıktan sonra yaklaşık 6 ila 7 saat süren bir yürüyüş sonrası Kamp 1'e ulaşıyoruz. Ana Kamp ile Kamp 1 arasındaki mesafe yaklaşık 13 km'dir.
Bugünü çadırınıza yerleştikten sonra dinlenerek geçirin.
* 6.Gün Aklimatizasyon Tırmanışı
Bugün ki aklimatizasyon hedefimiz Yuhin Peak (5130 m) zirvesi. Bu zirve kamp 2 öncesinde yapacağımız son yüksekliğe uyum tırmanışı olacaktır. Bu tırmanış bizim yüksekliğe uyum için güzel bir antrenman olacak. Yaklaşık 3-4 saatlik sürede zirvesine ulaşabileceğiniz manzarası ve internet sinyali olan bu zirvede bir saat mola vermeyi ihmal etmeyin.
Kamp alanına geri döndükten sonra günün geriye kalan zamanı da dinlenerek geçireceğiz.
Unutmayın en iyi aklimatizasyon hareket ederek olur. Çadırdan çıkmayarak aklimitize olamazsınız.
* 7.Gün Tırmanış eğitimi
Lenin her yıl rotası değişen tehlikeli bir dağ ve Türkiye'de buzul üzerinde pratik yapacak alanlarımız çok kısıtlıdır. İleri kamplara gitmeden önce mutlaka jumar kullanma , jumar ile yükselme , ip ile iniş ve ip birliği ile yürüyüş tekniklerinin pratiği yapmanız gerekiyor. Bugünü eğitim ve dinlenme olarak geçirip gece kamp 2 için yola çıkacağız.
* 8.Gün Kamp 2'ye Hareket (5300m)
Tırmanışın en zorlu kısmını bu etap oluşturuyor. İki kamp arası mesafe 5 km ama en zor ve tehlikeli kısımlar da burada. En çok dikkat edilmesi gereken şey, bu etabı gece geçmek çok önemli! Güneş doğduktan sonra bu etap çok ızdırap verici ve bir o kadar da tehlikeli olabiliyor. İdeal çıkış saatiniz 02:00 ile 03:00 arasında olmalı. Bu saatlerde kamptan ayrılıp rotaya girmiş olmalısınız. Kamp 2'ye tırmanış süreniz 6-8 saat arasında olmalıdır.
Eğer burayı öngörülen sürenin çok üzerinde (12 saatten fazla) tırmandıysanız bu iyi aklimitize olamadığınızın göstergesidir. Bu durumda kamp 3'te hayati tehlikelere yakalanmamak için kamp 2 de bir gün fazladan kalmanızı tavsiye ediyoruz.
* 9.Gün Kamp 3'e Hareket (6100m)
Tırmanışın en kısa mesafesi Kamp2 ile Kamp3 arasıdır, sadece 3km! Yükseklik dışında herhangi bir tehlikesi olmayan ama yorucu bir rotadır. Kamp 3'e (6100 m) ulaşmak 5 ile 7 saat arasında sürmektedir.
Burada iki seçeneğiniz var ya 1 gece 6100m kalıp uyumak ya da geri dönüp kamp 2 de (5300m) geceyi geçirmek. Bizler daha konforlu olmasından dolayı kamp 2 de geceyi geçirmeyi öneriyoruz.
Kamp 3'e geldikten sonra buradaki Razdelnaya Zirvesi'ne (6148m) gitmenizi ve fotoğraflar çekilmenizi tavsiye ediyoruz. Bu size moral olarak da iyi gelecektir. Sevdikleriniz ile kamp 3 ten görüntülü olarak konuşabilirsiniz !
**ÖNEMLİ** Kamp 3'e çıkış normalde yaklaşık 5 ila 6 saat sürer. Mide bulantısı hissediyorsanız veya şiddetli baş ağrısı çekiyorsanız, telsizle kamp sorumlunuz ile iletişim kurup durumunuz hakkında bilgi verin. İlk yardım çantanız her zaman hazırda elinizin altında bulundurun, vakit kaybetmeden direk kamp 2'ye geri dönüş yapın.
Unutmayın burada deniz seviyesinden 6.100m yüksekliktesiniz! Hastalık bu irtifaya alışık olmayan bedeninizde telafisi çok büyük hasarlara yol açabilir. Yüksek dağ hastalığını bu irtifada kesinlikle hafife almayınız. Unutmayın ki yüksek irtifada kurtarma operasyonları hemen başlamıyor.
Geceyi kamp 2 ya da kamp 3 'te geçiriyoruz.
* 10.Gün Kamp 1' Geri dönüş
Sabah ilk işimiz dinlenmek için kamp 1'e iniş yapmak. Erkenden çantalarımızı hazırlayıp inişe geçiyoruz. Hedefiniz kamp 1 ise 08:00 çıkış için iyi bir zaman. İniş çıkışa göre nispeten daha hızlıdır ve daha az çaba gerektirir. Kamp 1'e yaklaşık 4 ila 5 saat içinde ulaşmış olursunuz. İsterseniz bugünü burada dinlenerek geçirip ertesi gün ana kampa geri dönersiniz, ya da burada bir saat dinlenip direk ana kampa (3600m) inebilir dinlenmeye ana kampta başlayabilirsiniz.
Unutmayın fiziksel gücünüzü yenileyebileceğiniz ve enerjinizi geri kazanacağınız en ideal yer Ana Kamp alanıdır.
***Yüksek irtifa da kural şudur: İrtifa ne kadar düşükse, kendinizi yenilemeniz o kadar hızlı olur. On günlük süre içinde bedeninizde oluşan yıpranmayı ancak oksijen oranının yüksek olduğu ana kampta atmanız kolay olacaktır.
Kendisini iyi hissedenler bu toparlanma sürecini kamp 1 de kalarak geçirebilirler. Ama kuralı unutmayın düşük irtifa yüksek oksijen.
Ana kampta daha çeşitli yemekler, internet, sauna ve duş olayını da hatırlatalım. Sonuçta, yorulduk ve zirve için güzel bir şekilde dinlenmek ve moral olarak da hazır olmamız gerekiyor.
* 11.Gün Dinlenme
Ana Kampta dinlenme
* 12.Gün Dinlenme
Bu günüde ana kamp alanında dinlenerek tamamlıyoruz.
* 13. Gün Kamp 1 ' e Hareket (4400m)
Toparlanma sürecini tamamladıktan sonra artık zirve için yola çıkma vakti geldi. Tabiki yola çıkmadan önce son bir daha havayı kontrol etmek gerekiyor. Kötü havada en iyi bekleme noktası Ana Kamp alanıdır. Sabaha karşı kamp 2 için yola çıkıyoruz.
* 14.Gün Kamp 2''ye Hareket (5300m)
Sabah yine erkenden kamp 2 için yola çıkıyoruz. Dinlenmenin ve iyi aklimitize olmanın farkını tırmanış sırasında kendinize göreceksiniz. Geceyi kamp 2 de geçiriyoruz.
* 15.Gün Kamp 3'e Hareket (6100m)
Sabah erkenden kamp 3 için hareket ediyoruz. Tırmanış öncesi son hava raporlarını kontrol etmeyi unutmayın. Artık zirve için önünüzde tek engel kaldı! Gece zirve için yola çıkacağız.
* 16.Gün Zirve Günü
Geldik zirve tırmanışına! Kamp 3’ten gece en geç 02:00’de yola çıkmanızı tavsiye ediyoruz. Zirve tırmanışları ortalama 8-12 saat arasında sürmektedir. Saat 14:00 den sonra yapılan zirveler tehlike sınırıdır LÜTFEN bunu bir yere not almayı unutmayın!
İnişiniz ise 4 ile 6 saat arasında olacaktır. İniş hava şartlarına bağlı olarak kolay ve hızlı olabilir. Kamp 3 de sizi bekleyen çadırınıza girin ve 7dinlenin. Ortalama 15-1 saatte tırmanış tamamlanıyor.
* 17.Gün Kamp 3 Dinlenme
Zirve dönüşü bir gece daha kamp 3'te kalıyoruz.
* 18.Gün Kamp 1' e Dönüş (4400m)
Zirveyi yaptık ve artık mutlu bir şekilde kamp 3'ü terk edip kamp 1'de sizin için hazırlanan partiye katılabilirsiniz. 4400metrede yaş pastaya kim hayır diyebilir ki !
Çok zorlu geçen bir ekspedisyonu artık yavaş yavaş geride bırakıyoruz, kamp 3'den kamp 1 'e ulaşmak yaklaşık 6-7 saat kadar sürecektir. Acele etmeyin ve zirve dönüşünün tadını çıkarın. Bu gece kamp 1 de konaklıyoruz.
* 18.Gün Ana Kampa Dönüş (3600m)
Lenin ileri kampında son saatlerimiz. Artık eve dönüş hazırlıklarımız başlıyor. Bugece ana kampta son gecemiz. Sizler için hazırlanan zirve ödül gecemizde yeriniz hazır.
* 19.Gün Ana kamptan ayrılma
Macera burada bitti.Sizleri artık evlerinize uğurluyoruz.
Bu tırmanış planı her şeyin normal şartlarda gitmesi durumunda geçerlidir. Kötü hava, iyi aklimize olma süreci ve diğer çevresel etkenler için mutlaka +3 gün yedek gün ayırmayı unutmayın...
Ali Kemal Okur - Ayhan Işık
Emre Varol
2023
Mahmut İbrahimiye
Emre Varol
2023
Mehmet Güven
2022
Selda Ketenci
2022
Özkan Kopuz - Ayhan Enes Işık
2021
Emre Varol
2019