Ana Kamp'tan Kamp 1'e (4400 m)
Ana Kamp’tan ayrıldıktan sonra yaklaşık bir saat toprak yoldan yürüyorsunuz.(3km) Sonra Kamp 1’e giden patika başlıyor.
Ana Kamp ile Kamp 1 arasındaki mesafe yaklaşık 13 km. Burada sizi en çok Puteshestvennikov geçidi (4200 mt) zorlayacaktır. Gerisi inişli çıkışlı patikalardan oluşan kolay bir yol diyebilirim. Yağışlara bağlı bir büyük, bir küçük iki nehir geçişi yapma ihtimaliniz var; korkmayın sizden önce geçenler olduğu için illaki bir geçiş noktası vardır.
Ana kamptan Kamp 1’e yaklaşık 5-6 saatte ulaşabilirsiniz. Tabii ki çantanızın ağırlığı ve de aklimatizasyon olayı bu süreyi değiştirebilir. Koşa koşa da çıkabileceğiniz gibi, ya da gerçekten çok zorlanarak sürünerek de çıkabilirsiniz; bu, sizin dağa nasıl uyum sağladığınıza bağlı.
Kamp 1'den Kamp 2'ye (5300 m)
Tırmanışın en zorlu kısmını bu etap oluşturuyor. İki kamp arası mesafe 5 km ama en zor ve tehlikeli kısımlarda burada. En çok dikkat edilmesi gereken şey, bu etabı gece geçmeniz; bu çok önemli! Güneş doğduktan sonra bu etap çok ızdırap verici ve bir o kadar da tehlikeli oluyor. Hele ki “Kızartma Tavasına” güneşte yakalanırsanız vay halinize! İdeal çıkış saatiniz 02:00 ile 03:00 arasında olmalı. Bu saatlerde kamptan ayrılıp rotaya girmiş olmalısınız.
Kamp 1’den ayrıldıktan sonra buzul üzerinde yürümeyle başlıyorsunuz ve yaklaşık bir saat sonra krampon noktasına geliyorsun ve burada ip birliğine giriyorsunuz. Yaklaşık iki saatlik yürüyüş sonrası ilk sabit hattın olduğu dik yamaca geliyorsunuz. 2022 yılında beş ip boyu jumar çıkışı varken 2023 yılında üç ip boyu jumar ile tırmanış yapmıştık. Her yıl değişik olabiliyor herşeye hazırlıklı gelmenizde fayda var. Sabit hat gördüğünüz yerlerde mutlaka ama mutlaka sabit hatlara girin! İnanın, yürüdüğünüz yerin altında her an bir çukura düşebilirsiniz. En zor ve tehlikeli yerler buralar. Buzul çatlaklarını aştıktan sonra bir diğer tehlike sizleri bekliyor çığ!
Rotanın üst kısmı, “Skovorodka” adlı büyük buz platosundan önce sağa gidiyor. Platoyu soldan sağa doğru geçmek gerekir. Rota üzerinde devasa çığlar düşebiliyor.Meşhur Kızartma tavası da işte bu bölümü geçtikten sonra başlıyor, eğer burayı erken saatlerde geçmezseniz işiniz çok zor. Kar üzerinde ama kızgın bir çölde yürüyormuşsunuz kadar sıcak bir yer, sanki zalim dağcılar Kamp 3 ‘ten üzerinize mercek tutmuşlar, kavruluyorsunuz.Öğlen saatlerinde sıcaklık +45 dececeyi geçiyor o yüzden burayı en erken saatte geçmek sizin için iyi olacaktır.
Kızartma Tavasını geçtikten sonra Kamp 2, 5300 metrelik bir rakımda sizi bekliyor. Kuzeybatı tepesinin eteğindeki üst buzulda yer almaktadır. Kısaca kamp 1 ile kamp 2 arasını çok erken saatlerde hızlıca geçmenizde fayda var.Kamp 2’ye yaklaşık 6-8 saatte ulaşabilirsiniz. Eğer kamp 2'ye 10-12 saat ve üzerinde gelirseniz mutlaka ama mutlaka kamp 2 de bir gün fazladan dinlenin. Dinlenmeden Kamp 3 hareket etmek çok tehlikeli olacaktır.
Kamp 2'den Kamp 3'e (6100 m)
Tırmanışın en kısa mesafesini Kamp 2 ile Kamp 3 arası oluşturmaktadır, sadece 3 km! Bu etabı aklimatisyon durumunuza göre 4 ile 6 saat arasında tırmanabilirsiniz.
Ama rota direkt dik bir tırmanış ile size merhaba der, sonrasında hafif eğimli bir düzlük platoyu geçtikten sonra bir dik etap daha size seslenir “Dostum, eğlence daha yeni başlıyor!” diye karşılar. Kamp yükü ile bu dik tepeyi tırmanmak gerçekten yorucu. Hiçbir teknik zorluğu olmayan ancak dayanıklılık ve sabır isteyen bir tırmanışa hazır olun.
Burayı da sabah 7-8 gibi kamptan ayrılarak çıkmaya başlarsanız güneşte fazla yanmadan Kamp 3’e ulaşabilirsiniz.
Kamp 3'ten Zirve'ye (7134 m)
Geldik zirve tırmanışınıza! Kamp 3’ten gece 01:30’da yola çıkmanızı tavsiye ediyoruz. Rota önce tatlı bir iniş ile başlıyor ve sonrasında keskin bir yükselişle batı tepesine çıkıyor, en bezdirici yeri bence burasıdır. Teknik zorluğu yoktur ama ızdırap verir, rüzgâr varsa burayı çıkmak işkenceye dönüşebiliyor. Burada irtifa 6400 metredir ve bazı ekipler burayı Kamp 4 olarak kullanıyorlar.
Burayı geçtikten sonra bir düzlük gelir, nefes alır kendinize gelirsiniz. Hemen peşinden gelen sırtın sol tarafından yavaşça yukarı doğru yükselirsiniz. “ Bıçak sırtı” denilen yere gelirsiniz sabit hat kuruludur. 45 derece eğimle 80 metre uzunluğundaki etap sırasında jumar kullanarak burayı geçersiniz.
“Bıçak sırtını” geçtikten sonra geniş ve buzlu bir plato gelir artık dik etaplar bitmiş, yükselmeler hafif eğimde olmaya başlayacaktır. Burası belirgin bir işaret olmadığı için sisli ve bozuk havalarda kaybolma riski olan noktaların başında geliyor.
Buradan sonrası zaten rota belirli ve kolay; sadece uzun ve bitmek bilmez, bıçak sırtından yaklaşık 4-5 saat sonra zirveye ulaşıyorsunuz. Ortalama 10-12 saatte Kamp 3 ‘ten zirve yapabilirsiniz. 5,5 Saatte zirve yapanlar olduğunuda belirtelim :)
En önemlisi, zirveye öğleden sonra 2’den önce ulaşmazsanız geri dönmeniz gerektiğini aklınızın bir köşesine yazmalısınız. Bu, hayati önem taşımaktadır. Çünkü hava bir anda fırtınaya çevirebiliyor. Unutmayın, yanınızda bivak, uyku tulumu olsa da o irtifa da çok fazla şansını zorlamayın!
Zirveye çıkınca Lenin büstünü göreceksiniz, fotoğraf çektirmeyi unutmayın! Burada çok fazla vaktiniz olmayacağı için her dakikanın değerini iyi bilin ve zirvenin tadını çıkarın. Onca emeğin, çilenin, maddi-manevi sıkıntının, kısaca bir senenin ödülünü iyi değerlendirin.
Dönüş için acele etmelisiniz, unutmayın ki burada fırtına ihtimali var. Her zaman tetikte olun, hava bir anda patlamış olabiliyor. İnişiniz 5 ile 7 saat arasında olacaktır. İniş havaya göre kolay ve hızlıdır.